Pregatirea masinii pentru iarna: Condu în siguranță și în sezonul rece!

on
Categories: Sfaturi utile

Iarna aduce cu ea nu doar peisaje deosebite și sărbători de poveste în familie și alături de cei dragi, ci și provocări suplimentare pentru șoferii și siguranța acestora pe șosea.

Riscul unui accident este mult mai mare în perioada rece. 

Prin urmare, pregatirea masinii pentru iarna este esențială pentru a face față condițiilor dificile și a asigura călătorii sigure, indiferent de traseu. 

În acest articol de blog, îți vom prezenta 7 sfaturi utile despre cum să îți pregătești mașina pentru iarnă. Cele mai multe dintre ele sunt chiar sfaturi de la experți auto, care credem noi, vor ajuta fiecare șofer înainte de venirea anotimpului rece cu pregătirea vehiculului atunci când temperaturile ating punctul de îngheț.

Dincolo de aceste sfaturi, pentru a te asigura că interiorul mașinii este cu adevărat pregătit pentru anotimpul rece, îți recomandăm să achiziționezi un odorizant auto ventilatie, fiindcă difuzează mult mai bine esența atunci când intră în contact cu aerul cald venit de la sistemul de ventilație.

7 pași esențiali în pregatirea masinii pentru iarna

Pregătirea mașinii pentru iarnă reprezintă o componentă esențială a responsabilității fiecărui șofer preocupat de siguranța sa și a celorlalți participanți la trafic pe timp de iarnă. Pentru a preveni posibilele neplăceri în timpul sezonului rece, rămâi până la finalul articolului.

În continuare, te invităm să urmărești cu atenție cei mai importanți 7 pași pentru o mașină  a cărei stare de funcționare se prezintă în stare bună, chiar și în sezonul de iarnă cu zăpada și gheața care se formează de la îngheț. 

1. Schimbul de anvelope de iarnă

Primul pas este să verifici presiunea din anvelope și să faci schimbul cu cele potrivite pentru vremea rece. Schimbarea anvelopelor de vară cu cele de iarnă asigură o aderență sporită pe drumurile acoperite de zăpadă și gheață, contribuind semnificativ la controlul mașinii în condiții dificile de vreme rece.

Asigură-te că nu folosești anvelope mai vechi de 5 ani și că acestea sunt concepute pentru a face față condițiilor dificile întâlnite iarna. Caracteristicile acestor cauciucuri includ un profil adânc, caneluri speciale pentru evacuarea apei și a zăpezii, precum și compuși de cauciuc adaptați și la temperaturi joase și condiții de gheață sau de polei.

Principala diferență între un set de anvelope de iarnă și cele de vară sau all-season constă în compoziția cauciucului. Anvelopele de iarnă sunt realizate cu compuși mai moi, care rămân flexibili la prezența temperaturilor scăzute. Acest aspect este esențial pentru menținerea unei aderențe optime pe suprafețe reci și alunecoase. 

Pe de altă parte, anvelopele de vară devin mai rigide în condiții reci, ceea ce duce la o aderență redusă, o întârziere la sistemul de frânare și, implicit, la eforturi care vor crește consumul de combustibil.

2. Verifică sistemul de încălzire

Verificarea atentă a sistemului de încălzire și răcire constituie al doilea pas esențial în pregatirea masinii pentru iarna, și este la fel de importantă ca schimbul de anvelope. 

În timpul iernii, sistemul de încălzire nu este doar un lux, ci o necesitate pentru confortul șoferului și al pasagerilor, iar funcționarea a acestuia poate influența semnificativ performanța vehiculului.

Un sistem de încălzire eficient contribuie la menținerea clarității parbrizului prin dezghețarea acestuia într-un timp mai scurt. Vizibilitatea este esențială, în special atunci când condițiile meteorologice pot varia rapid de la ninsoare la ploaie înghețată sau ceață densă.

3. Verifică ștergătoarele înainte de a intra în sezonul rece

pregatirea masinii pentru iarna stergatoare

Starea ștergătoarelor este la fel de importantă precum toate celelalte componente ale mașinii. Așadar, în vederea pregătirii mașinii pentru sezonul rece, este esențial să verifici în prealabil care este starea acestora și să le înlocuiești dacă prezintă semne de uzura sau deteriorare.

Există stergatoare de parbriz pentru iarnă care asigură o curățare eficientă a acestuia chiar și în cele mai dificile condiții. Acestea sunt echipate cu tehnologii care împiedică înghețarea lor și asigură o mișcare lină și uniformă. 

4. Folosește lichidul de parbriz potrivit sezonului rece

Lichidul de parbriz reprezintă un alt aspect adesea subestimat, dar crucial în menținerea unei vizibilități clare. În sezonul rece, este recomandat să folosești un lichid de parbriz de calitate special conceput pentru temperaturile scăzute.

Acest tip de lichid nu îi permite parbrizului să înghețe la contactul cu temperaturile scăzute și contribuie de altfel la eliminarea eficientă a depunerilor de zăpadă și gheață. În plus, multe astfel de lichide de parbriz conțin aditivi de curățare pentru a îndepărta murdăria și insectele, menținând o suprafață clară. Un ajutor de nădejde când temperatura scade sub zero grade, este solutia pentru dezghetat parbrizul. Aceasta îndepărtează rapid gheața dar și protejează împotriva unui nou îngheț.

Dincolo de acest aspect, recomandarea noastră ar fi să duci mașina într-un service autorizat pentru o verificare minuțioasă a funcțiilor de dezaburire a parbrizului, dezghețarea lunetei și dezaburirea geamurilor și a oglinzilor pentru a evita surprize neplăcute în timpul călătoriilor tale. 

5. Verifică starea bateriei, nivelul de antigel și al uleiului de motor

Temperatura scăzută poate afecta capacitatea bateriei unei mașini de a furniza energie necesară pentru motor. Pentru a preveni acest lucru, poți face un control periodic al stării bateriei, inclusiv a tensiunii și a conexiunilor. 

Astfel, te vei asigura că mașina ta va porni fără probleme chiar și în cele mai reci dimineți de iarnă. În cazul în care bateria mașinii tale este învechită, ar trebui să iei în considerare achiziționarea uneia noi. În plus, atunci când este posibil, este recomandat să îți încarci bateria acasă ori de câte ori este necesar.

Nivelul optim de antigel reprezintă un alt aspect important în asigurarea funcționării corespunzătoare a mașinii în timpul iernii. Antigelul împiedică înghețarea lichidului de răcire și protejează motorul împotriva coroziunii. Un nivel adecvat și o compoziție potrivită pentru vremea rece sunt esențiale pentru a evita problemele legate de îngheț și pentru a menține sistemul de răcire în condiții optime. Poți asigura nivelul optim de antigel cu unul dintre produsele: antigel Blue sau antigel Orange, care protejează împotriva înghețului de până la -37° Celsius.

Ulei de motor este responsabil pentru lubrifierea corespunzătoare a componentelor interne. Prin urmare, un nivel optim este esențial pentru buna funcționare a autovehiculului. Acesta devine mai gros la temperaturi scăzute, iar un nivel insuficient poate duce la probleme de lubrifiere inadecvată, cu potențiale daune la nivelul motorului.

6. Păstrează racleta la îndemână!

În zilele reci, parbrizul poate fi acoperit de gheață sau zăpadă, reducând semnificativ vizibilitatea. Păstrează o racleta la îndemână în mașină pentru a curăța rapid parbrizul și geamurile laterale. 

Acest mic obiect poate face o mare diferență în asigurarea unei experiențe sigure la volan în condiții de iarnă. O poți achiziționa unitar sau sub forma unui kit de urgenta pe care sa îl ții mereu cu tine în portbagaj.

7. Folosește odorizante auto pentru ventilație!

odorizante auto iarna

A pregăti mașina pentru sezonul rece nu ține doar de componentele exterioare. Trecând de anvelope, folosirea lichidului de parbriz potrivit și racleta de gheata, este esențial să folosești și odorizante auto de calitate, care să îți asigure un mediu plăcut în mașină. 

Gama VentoMaxx de odorizante auto ventilatie aduce o abordare inovatoare în furnizarea unui mediu plăcut în mașină, mai ales atunci când se activează sistemul de încălzire. Contrar percepției comune că odorizantele auto sunt mai eficiente atunci când folosești sistemul de climatizare, VentoMaxx demonstrează că parfumul se răspândește și mai bine când pornești căldura.

Mulțumită formulei lor speciale, care reacționează pozitiv la temperatura mai ridicată din interiorul mașinii, gama VentoMaxx de odorizante auto ventilatie eliberează treptat esențele subtile, creând astfel o atmosferă plăcută și reconfortantă în habitaclul mașinii. 

Pregatirea masinii pentru iarna cu odorizante auto ventilatie fabricate în România!

Pe lângă eficiența lor în răspândirea parfumului, odorizantele noastre din colecția VentoMaxx se remarcă și prin varietatea de esențe disponibile. Fie că preferi un parfum proaspăt și lemnos sau note mai dulci și florale, există cu siguranță o opțiune care să se potrivească gusturilor tale. 

Te invităm să descoperi întreaga colecție online și să îți alegi esența care te reprezintă!